Szukaj
Close this search box.
Szukaj
Close this search box.
PARTNER STRATEGICZNY:

Partnerzy działu:

Grupa Raben wspiera Banki Żywności

mężczyzna w koszulce z logo firmy Raben, trzymający pudełko z produktami spożywczymi.
fot. Grupa Raben
Niemal 9-letnia współpraca Grupy Raben z Bankami Żywności, to w dużym skrócie prawie 17 tys. przewiezionych palet, 9,5 tys. ton uratowanej żywności i ponad 23,5 mln wydanych posiłków. Przejechanych kilometrów już nawet nikt nie liczy, bo i nie o kilometry tu chodzi.

Federacja Polskich Banków Żywności i Grupa Raben od 2015 roku wspólnie ratują żywność przed zmarnowaniem, przekazując ją osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności bezpłatnie pozyskują żywność od producentów i sieci handlowych. Często są to produkty z krótkim terminem ważności, dla których kluczowy jest czas dostawy. Tu właśnie pojawia się wsparcie logistyczno-transportowe ze strony Raben Logistics Polska i Fresh Logistics Polska, dzięki któremu Banki Żywności mogą skuteczniej pozyskiwać niesprzedaną, a nadającą się do spożycia żywność.

Współpraca z Bankami Żywności zawsze była i jest ważnym ogniwem naszego zaangażowania społecznegomówi Ewelina Jabłońska-Gryżenia, head of sustainability w Grupie RabenJako operator logistyczny, obsługujący między innymi branżę FMCG czujemy, że mamy faktyczny wpływ i szansę podjęcia walki z marnowaniem żywności i głodem. Dlatego od lat realizujemy charytatywne transporty. W ten sposób możemy nie tylko realizować naszą strategię ESG ale także odpowiedzieć na światowe wyzwania sformułowane w postaci Globalnych Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

Zgodnie z wynikami projektu PROM całkowita skala marnowania żywności w Polsce, biorąc pod uwagę wszystkie ogniwa łańcucha produkcji, dystrybucji i konsumpcji, to 4,8 mln ton. Badanie wykonane w trakcie projektu PROM określiło, że produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15% marnowanej żywności. Straty w przetwórstwie kształtują się na podobnym poziomie (ok. 15%). Natomiast mniej niż 1% marnuje się podczas transportu i magazynowania. W handlu straty są szacowane na ok. 7% a w gastronomii jest to nieco ponad 1%. Niestety to konsumenci marnują najwięcej jedzenia – aż 60% żywności, czyli prawie 3 mln ton rocznie, trafia do domowych śmietników.

Transport i logistyka to najważniejsze ogniwa w łańcuchu pomocy. Aby żywność mogła dotrzeć do osób potrzebujących musimy ją szybko odebrać od darczyńców i zmagazynować w jednym z 31 Banków Żywności w całej Polscemówi Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.Bez współpracy z Grupą Raben to Banki Żywności ponosiłyby całość bardzo wysokich kosztów transportu. Jednak dzięki pomocy takich partnerów możemy przekazywać darmową żywność tym, którzy jej potrzebują, skutecznie i na czas.

źródło: Grupa Raben

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *